14 January, 2012

Kisah January 2012

Rasanya masih lom terlambat awien nk ucapkan hepi new year 2012 kepada smua blogger walaupun sebenarnya mmg dah lambat..sekejap je da masuk 2 weeks..azam baru?? mcm2 azam tahun baru awien tau..salah satu drpdnya adalah nk wt yg terbaik tuk family this year..nk berusaha tuk hepi kan family..nk ade byk saving tamau membazir da mcm2 taun lepas..& satu lg nk jd awien yg dulu2..anak kedua2?? ramai yg tanya awien tahun baru ni tk nk tmbah anak ke?? hmmm dgn sipu2 awien jwb awien ready je sbnarnya..if ade rezeki ade la..lg pun qish dh setahun..mmg da boleh..insyaAllah..k la..jom layan d bawah kisah2 awien d bulan Jan ni..jommmmm

Ni bday present tuk qish dr my ex team mate cek effa..hoho..cute kan..handmade punye..qish suke sgt
awien ckp dkt qish bantal ni akan jd bantal bucuk die sampai besar..thanks cek effa..really appreciate it.. nama Qiesya tu yg mahal tau...



Hepi 24th bday celcom & tahun ni adalah tahun ketujuh awien berkhidmat tuk Celcom..kami dapat blue rose dr big boss..sempat posing jap  then smbung keje balik..hampir 7 thun ni bkn waktu yg singkat..mcm2 dh harungi kt company ni.yg paling xbest bile dpt cust yg meroyan demand mcm2 mengalahkan agung..hahaha..org melayu mmg mcm tu..



Ahad lepas awien cuti..so decide nk masak..kebetulan asben dpt ikan patin masa memancing dgn boss dia kt hulu langat..alhamdullillah rezeki..sbnarnya awien xgemar sgt ikan patin ni tp masak tuk asben je la..die mmg suke sgt..ye la org Pahang kan hantu ikan patin...kebetulan tgh hari tu kak ipar awien dtg dr Kuantan..seb baik masak lebih & die pun mmg suke sgt ikan patin masak gulai tempoyak ni..mmg abes la..suke sgt sbb kalo xabes sape je nk mkan kt uma tu..ni adalah percubaan pertama awien msk ikan patin..Alhamdullillah asben kata sedap..k..nah awien kongsi resepi kpd semua..

Bahan-bahan
  • 9 biji bawang merah/kecik (tumbuk)
  • 6 biji bawang putih (tumbuk)
  • 1 inci halia (ketuk)
  • seulas kunyit (tumbuk)
  • 13 biji cilipadi (tumbuk)
  • 1 mangkuk kecik tempoyak
  • daun kesom seikat
  • air secukupnya
  • ikan patin

Cara-cara

  1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk sehingga layu dan bau wangi.
  2. Tambah halia,kunyit dan lada yang ditumbuk.Kacau sebentar.Tambahkan air lebih kurang dalam 2 senduk.
  3. Letakkan ikan dan tambah air sehingga paras ikan.Masukkan halia
  4. Letakkan tempoyak dan garam sedikit.Tunggu sehingga mendidih.
  5. Bila dah mendidih,masukkan daun kesom dan kacau sedikit2.
  6. Tutupkan periuk lebih kurang dalam 15 minit. Kemudian rasa masam dan masinnya.
  7. Sekiranya tempoyak terlalu masam boleh tambah sedikit gula.Kalu terkurang masam blh tambah asam keping.
  8. Kemudian boleh di hidang
  9. Note: Jika suka kuah pekat boleh dilebihkan tempoyak.Jika suka kuah cair lebihkan sedikit air. Bawang merah,bawang putih dan lada boleh disesuaikan mengikut cara masing2 memasak.nak lebih pun boleh..
Selamat Mencuba...

No comments: