Ni la makanan favourite aku..ketam berlada..suka giler makan ketam..lebih2 lagi kalo masak berlada..kalo masak lemak cili api kureng sikit..selasa yg lepas ni la juadah berbuka pose aku & husband..kitaorg dpt ketam ni masa blk kuantan mnggu lepas..request dr husband aku tuk masak..so masak la & makan plak berdua je..tp seronok arr..sila la cube resepi di bawah
Resepi Ketam berlada:-
Bahan-bahannya
10 ekor ketam
Lada kering
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit kunyit hidup
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
Asam jawa
sedikit garam & gula
cara-caranya
1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih, halia & kunyit kemudian tumis hingga garing & naik minyak.
2. Masukkan sediikit air asam jawa
3. Masukkan sos cili, sos tomato & sos tiram
4. Masukkan gula, garam secukup rasa
5. Kemudian masukkan ketam , didihkan dan masak hingga isinya empuk
*** selamat mencuba***
No comments:
Post a Comment